Zonder Dean Cushman zou Roxette simpelweg wereldberoemd in Zweden zijn geweest. Dankzij deze Amerikaanse uitwisselingsstudent, die in 1988 een aantal maanden in Stockholm verbleef, werd Roxette die grote wereldband. Hij kocht er Look Sharp!, de tweede plaat van de groep. Eenmaal weer thuis in Minneapolis bracht hij het ­cd’tje naar de lokale radiozender KDWB. Acht weken later stond ‘The Look’ op één in de VS.

Look Sharp! is met negen miljoen verkochte exemplaren na Arrival van ABBA het best verkopende Zweedse album ooit. Bijzonderheid is dat ‘The Look’  slechts een probeersel was van Per Gessle, de gitarist van Roxette.

Roxette wilde het nummer eigenlijk niet als single uitbrengen. In The Look zong Per namelijk, maar doorgaans was Marie de zangeres in Roxette. Per schreef vooral nummers. Toen het nummer op de Amerikaanse radio kwam, besloten ze halsoverkop het nummer toch als single uit te brengen.

The Look gaat samengevat over een ruige, maar onweerstaanbare vrouw.

“Walking like a man, hitting like a hammer, she’s a juvenile scam.

Never was a quitter, tasty like a raindrop,  she’s got the look.”

Het draaide echter in eerste instantie niet om de tekst. De beat van dit nummer was leidend, de tekst volgde.

Op het debuutalbum Strike! van de Duitse rock-‘n’-roll coverband The Baseballs staat dit nummer op de tracklist als bonustrack.

Bronnen: