“Hold the line” was de eerste single van Toto, een groep bestaande uit zes sessiemuzikanten die artiesten als Boz Scaggs, Aretha Franklin, Barbra Streisand en Jackson Browne hadden begeleid. Geschreven door toetsenman David Paich met leadzang door Bobby Kimball, gaat het over de mysteries van de liefde.

“Hold the line” is een uitdrukking die zoveel betekent als je bestaande positie te behouden. In dit geval de zanger die tegen een meisje zegt dat ze geduld moet hebben en in hun relatie moet blijven geloven.

De uitdrukking heeft echter ook een meer letterlijke betekenis, en zo kwam David Paich op de titel. “Hold the line” is wat je iemand aan de telefoon vertelt als je ze in de wacht wilt zetten, terwijl je een ander gesprek aanneemt.

In zijn Songfacts-interview in 2015 zei Paich: “Toen ik op de middelbare school zat, begon de telefoon ineens van de haak te gaan, en ik had een situatie waarin ik aan de eettafel zat en ik had drie meisjes die allemaal naar de tegelijkertijd, dus alle lichten knipperden. Ik was een beetje aan het jongleren met vriendinnen, en zo kwam dat tot stand.

De meeste regels van dit nummer beginnen met de woorden: “It’s not.” Volgens David Paich begon hij, toen hij eenmaal met de titel kwam, regels te schrijven over wat liefde niet is: “It’s not in the way you say you’re mine,” “It’s not in the way you say you care.” Door middel van eliminatie probeert hij erachter te komen wat liefde is.

“Hold the Line” werd in 1978 uitgebracht als de eerste single ooit van de band en stond ook op hun titelloze debuutalbum. De plaat werd wereldwijd een hit en bereikte in Zuid-Afrika zelfs de nummer 1 positie. In Nederland was de plaat op maandag 11 december 1978 door dj Frits Spits in het radioprogramma De Avondspits verkozen tot NOS Steunplaat van de week op Hilversum 3 en werd een radiohit.

 

Bronnen: