Sunday Bloody Sunday is de derde single van het U2 album War uit 1983. Het is een van U2’s meest politiekgerichte nummers. De tekst van het nummer beschrijft de situatie van de problemen in Noord-Ierland.

De band heeft verklaard dat de tekst gaat over twee Anglo-Ierse bloedbaden, in 1920 en 1972, (die bekendstaan als Bloody Sunday) en andere soortgelijke gewelddadigheden.

Op 21 november 1920 (tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog) vond in het stadion het bloedbad van Croke Park plaats, waarbij tijdens een Gaelic football wedstrijd tussen Dublin en Tipperary 14 mensen werden doodgeschoten door Britse reservetroepen, de Black and Tans, als wraak voor een serie aanslagen op Britse agenten (de Cairo Gang) door het Ierse Republikeinse Leger eerder die dag (Bloody Sunday).

Bloody Sunday is ook de bijnaam die in Noord-Ierland wordt gebruikt voor 30 januari 1972, de dag waarop in het stadsdeel Bogside van Derry veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een aanvankelijk vreedzaam verlopen, maar door de Britten verboden, demonstratie voor de burgerrechten. De demonstratie, met de Guildhall in het centrum als bestemming, was georganiseerd door de protestantse Ivan Cooper om te protesteren tegen de opsluiting van, voornamelijk katholieke, Ieren in Noord-Ierland.

De tekst wordt bezongen vanuit het standpunt van iemand die al het geweld in zijn omgeving veracht.

Sinds de allereerste editie in december 1999, staat de plaat steevast genoteerd in de hogere regionen van de Top 2000 van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2, met als hoogste notering tot nu toe een 13e positie in 2000.

Bronnen: