De tweede single van het debuutalbum van Steppenwolf. ‘Born To Be Wild’ wordt als motor-hit onsterfelijk dankzij de roadmovie Easy Rider uit 1969, met in de hoofdrollen Dennis Hopper en Peter Fonda. In de songtekst is ook voor het eerst de term Heavy Metal te horen (“Heavy Metal Thunder”), een term die later een muziekgenre zou gaan duiden.

“Born to Be Wild” is geschreven door Mars Bonfire, de broer van Steppenwolf-drummer Jerry Edmonton, en was oorspronkelijk een ballad.

“Born to Be Wild” is de meest succesvolle single van Steppenwolf; het behaalde de tweede plaats in de Verenigde Staten, terwijl in het thuisland Canada de toppositie werd behaald. Ook was het, naast het later in 1968 verschenen “Magic Carpet Ride”, het enige nummer dat aansloeg in Europa met onder anderen een twintigste plaats in Duitsland en een dertigste positie in het Verenigd Koninkrijk. In de Nederlandse Top 40 kwam het oorspronkelijk niet verder dan de 32e plaats, maar bij heruitgaven in 1973 en 1990 kwam het respectievelijk tot de zestiende en vierde plaats.

In 2004 zette het tijdschrift Rolling Stone het nummer op plaats 129 in hun lijst The 500 Greatest Songs of All Time. In 2018 werd het nummer tevens opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in een nieuwe categorie die enkel voor singles is bedoeld.

“Get your motor runnin’
Head out on the highway
Looking for adventure
In whatever comes our way”

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Born_to_Be_Wild#:~:text=%22Born%20to%20Be%20Wild%22%20is%20geschreven,Renga%2C%20Jess%20Greenberg%20en%20Zodiac%20Mindwarp

https://www.nporadio2.nl/muziek/nummers/07d60b0d-7d4f-4177-af97-bbf4dec1c7c2/born-to-be-wild