Roger Waters schrijft ‘Another Brick In The Wall’ in de jaren zeventig over de spreekwoordelijke muur die mensen in hun leven opbouwen. Elke slechte ervaring verandert in een steen of ‘brick in the wall’ en draagt bij aan die muur. “Het was de eerste keer dat ik in een tekst uitdrukte dat je een muur kunt bouwen van ‘n groot aantal stenen die samen een ondoordringbaar geheel vormen. En dit was er nog maar één van”, aldus Waters.

Roger Waters had het zwaar in 1978. Zijn Pink Floyd had een afmattende wereldtour achter de rug. De band vulde voetbalstadions met een megaspektakel. Het kon niet gek genoeg. In 1976 al vloog er een zes meter groot opblaasbaar varken over het publiek. Toch raakte Roger Waters het contact met zijn publiek en zijn bandleden kwijt. Iedereen leefde in zijn eigen wereld. De ene show was nog niet klaar of de Floyds moesten alweer naar een andere stad op daar op te treden. Waters raakte overspannen, uitgeput, gedeprimeerd. De band besloot een jaar pauze te nemen. Waters vertrok naar Zwitserland om te herstellen. Hij realiseerde zich dat hij een enorme muur om zich heen had gebouwd. En zo ontstond het thema voor ‘The Wall’.

Gerald Scarfe, een ‘friend of the show’, mocht de hoes ontwerpen. Scarfe stond bekend om zijn politieke spotprints. Hij tekende de hamers en de boze leraar die op de binnenkant van de hoes te zien zijn. En later uiteraard in de legendarische videoclip. De stenen van de muur op de hoes moesten wit worden zodat de tekeningen van Scarfe er in een live-show op geprojecteerd konden worden. ‘The Wall’ werd een groot succes, één van de bestverkochte LP’s aller tijden. Naar schatting ruim dertig miljoen exemplaren zijn er over de toonbank gegaan.

“That child in me took responsability for everything that happened.” (Roger Waters)

Bronnen:

http://www.nporadio2.nl/top2000/nieuws/e82b8913-bea9-481b-ab95-f62a15aac611/het-verhaal-achter-another-brick-in-the-wall-van-pink-floyd

http://poppodiumboerderij.nl/nieuws/het-verhaal-achter-de-platenhoes-the-wall-1979-pink-floyd/